Dagvoorzitter: Ferdinand Cornelissen

Ferdinand Cornelissen

Ferdinand Cornelissen (1974) studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie begon hij in 1999 als software engineer bij het toenmalige bedrijf Origin met het toepassen van modellen en simulaties in de ontwikkeling van complexe systemen in de ruimtevaartindustrie, om dit vervolgens voor een periode van 5 jaar bij het onderzoekscentrum van het Europese Ruimtevaart Agentschap verder te ontwikkelen. Daarna heeft hij, naast zijn rol als systeem architect op diverse projecten voor het ontwikkelen van software in de ruimtevaart- en vervoerindustrie, de opgedane kennis en expertise ingezet in het uitbreiden van een competentieteam op het gebied van simulatie, eerst bij het bedrijf Atos Origin en vervolgens bij Nspyre, een dienstverlener op het gebied van technische automatisering. Recentelijk is Ferdinand Cornelissen benoemd tot Technology Officer van Nspyre. Vanuit die rol is hij verantwoordelijk voor de technologisch strategische richting die Nspyre de komende jaren in slaat.

Prof. dr. Pieter Adriaans

Pieter Adriaans

Pieter Adriaans (1955) studeerde filosofie in Leiden. Eind zeventiger jaren ontsloot hij de wijsgerige nalatenschap van de Nederlandse dichter filosoof Johan Andreas Dèr Mouw (1863-1919). In de 80-er jaren werkte hij in verschillende managementfuncties, ondermeer bij Grote Beer Software, Compu-Train en Info-Products. In 1989 startte hij samen met Dolf Zantinge Syllogic, een bedrijf dat zich al snel ontpopte als specialist op het gebied van AI, datamining en zelflerende systemen. In 1992 promoveerde Adriaans aan de Universiteit van Amsterdam bij Peter Van Emde Boas op het automatisch leren van grammatica's. In 1997, toen Syllogic werd verkocht aan Perot Systems, had het bedrijf vestigingen in Nederland, Ierland, Engeland en de USA. In 1997 werd Adriaans benoemd tot bijzonder hoogleraar lerende en adaptieve systemen. In 2005 werd dit omgezet in een gewoon hoogleraarschap. Van 1997 tot 2000 was Adriaans projectleider van het Dutch Prognostic and Health Management (PHM) Consortium binnen het Joint Strike Fighter project. In deze tijd ontwikkelde hij ook met een team van specialisten en studenten van de UvA het Robosail project: de bouw en exploitatie van een zelflerend wedstrijdjacht. Met wisselend succes zeilde hij van 2000 tot 2005 wedstrijden met dit jacht en maakte onder meer een aantal solotochten naar de Azoren. Van 2004 tot 2009 was hij bestuursvoorzitter van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Binnen het Vl-e project ontwikkelde zijn groep van 2004 tot 2009 de AIDA e-science toolkit, een project dat internationaal sterk de aandacht trok. Sinds een TIA begin 2008 heeft Adriaans de meeste van zijn publieke functies neergelegd. Hij is nog lid van de AWT en hij leidt de AIM (Adaptive Information Management) groep binnen het Instituut voor Informatica aan de UvA. Adriaans, heeft een aantal patenten en is (mede) auteur van vele boeken en artikelen: ondermeer een zeer succesvolle introductie in data mining geschreven met Dolf Zantinge in 1995. Recent was hij met Johan van Benthem editor van het 'Handbook of Philosophy of Information'. Zijn belangstelling gaat uit naar de toepassing van inzichten uit de algoritmische complexiteitstheorie op praktische problemen in de leertheorie. Een deel van het jaar woont hij met zijn vrouw Rini op de Azoren waar hij zich wijdt aan wetenschap, schilderkunst en muziek.

Prof. dr. Jaap van den Herik

Jaap van den Herik

Jaap van den Herik is Professor of Computer Science at Tilburg University, Tilburg, The Netherlands and Professor of Law and Computer Science at the Faculty of Law of the Universiteit Leiden, Leiden, The Netherlands. As Scientific Director of TiCC (Tilburg centre for Creative Computing) he was able to attract many talented researchers. He was supervisor of 60 Ph.D. researchers.

His research interests are: computer games, serious games, adaptive agents, neural networks, information retrieval, and intelligent systems for law applications.

At the moment he is

  • Editor-in-Chief of the ICGA Journal;
  • Associate Editor of the Entertainment Computing Journal;
  • Member of the TCS Editorial Board;
  • Member of the Editorial Board of the Data and Knowledge Engineering Journal; and
  • Member of the Editorial Board of the BNVKI newsletter.
  • Editor of the Computer and Games LNCS series and the Advances in Computer Games in the LNCS series and Advances in Computer Chess.
  • Van den Herik is member of many steering and advisory boards. Furthermore he is member of the Royal Holland Society of Sciences and Humanities (since 1999) and fellow of the European Coordinating Committee for AI (ECCAI).

Dr. Hendrik Jan Hoogeboom

Hendrik Jan Hoogeboom

Hendrik Jan Hoogeboom (1959) promoveerde op een onderwerp in de theoretische informatica aan de Universiteit Leiden, en werkt daar nu als onderzoeker. Hij publiceert op het gebied van rekenmodellen en algoritmiek. Beide onderwerpen raken dan vaak aan de natural computing, waar inspiratie of toepassingen uit de natuur komen. Daarnaast is er tijd voor hobbies als de theorie van Tetris of uitdagingen bij het automatisch reconstrueren van stambomen.



Bennie Mols

Bennie Mols
© Bert Nienhuis

Bennie Mols (1969) studeerde technische natuurkunde aan de TU Eindhoven en promoveerde in de natuurkunde aan de TU Delft. Ook is hij afgestudeerd als filosoof aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1999 als wetenschapsjournalist en auteur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, KIJK, NWT Magazine en De Ingenieur. Hij publiceerde populair-wetenschappelijke boeken over natuurkunde (Doos van licht, lucht en liefde, 2005), wiskunde (Opgelost, 2006), informatica (Omringd door informatica, 2009) en hersenonderzoek (Geestdrift, 2009). Hij is vaste gast in het vrijdagse wetenschapscafé van het NTR-radioprogramma Hoe?Zo! en redacteur van het tv-programma BreinGeheim van Omroep MAX (uitzending april/mei 2012).

Prof. dr. ir. Anton Nijholt

Anton Nijholt

Anton Nijholt (1946) studeerde wiskunde en informatica aan de Technische Hogeschool Delft en promoveerde in de theoretische informatica in 1989 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na aanstellingen in Hamilton, Nijmegen, Enschede en Brussel keerde hij als hoogleraar terug aan de Universiteit Twente in Enschede. In Twente richtte hij de onderzoeksgroep Human Media Interaction op met als onderzoeksterreinen multimodale interactie, brein-computer interactie, entertainment computing en multimedia retrieval. Een sabbatical year werd doorgebracht aan NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) en gedurende enige jaren was hij adviseur van Philips Research. Nijholt is auteur van boeken op het gebied van de geschiedenis van de computer (met veel aandacht voor de rol van Turing) en op het gebied van computers en taal. Meer recentelijk zijn er tal van publikaties verschenen over het gebruik van brein-computer interfacing voor games. In 2012 zal Nijholt optreden als organisator, general chair en program chair van een aantal grote internationale conferenties op het gebied van 'social computing' en multimodal interactie.

Prof. dr. Ronald de Wolf

Ronald de Wolf

Ronald de Wolf (1973) studeerde informatica en filosofie in Rotterdam, en promoveerde in 2001 aan de UvA op het (toen nog zeer recente) onderwerp quantum computers, onder begeleiding van Harry Buhrman en Paul Vitanyi. Na een periode als postdoctoraal onderzoeker in Berkeley (Californie) heeft hij nu een vaste baan als onderzoeker in de theoretische informatica en quantum computing aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een deeltijd-aanstelling als hoogleraar aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Universiteit van Amsterdam.